utorak, 28. travnja 2015.

Zatvorena pita sa sirom i slaninom


Za testo:
- 700 g brašna
- 2 kašičice soli
- 1,5 dl ulja
- 3 jajeta
- 2 dl mleka
- 30 g kvasca
- 1 kašičica šećera

Za nadev:
- 500 g sira
- 2 jajeta
- 2 kašičice soli
- 250 g mesnate slanine
- po želji kečapa
- po želji origana

Za premazivanje:
- 1 jaje
- malo ulja
- po želji susama

Priprema:

1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, promešati i izmrviti kvasac, pa ostaviti da nadođe.
 
2. U posebnoj činiji izdrobiti sir, dodati jaja i malo soli, ako sir nije dovoljno slan.
 
3.Slaninu iseći na manju parčad.
 
4. U brašno staviti so i malo izmešati, pa sipati nadošao kvasac sa mlekom, ulje i jaja. Zamesiti meko testo da se ne lepi za ruke i posudu. Ostaviti da odstoji oko 15 minuta.
 
5. Podeliti testo na 2 dela i jednu polovinu testa razvući na veličinu velikog pleha (prečnika 40 cm).
 
6. Prebaciti ga u blago podmazan pleh i prstima oblikovati uz zidove pleha, 1-1,5 cm visine (da se nadev ne zalepi za zidove pleha).
 
7. Preko prve kore ravnomerno rasporediti sir po celoj površini.
 
8. Po siru poređati komadiće slanine.
 
9. Preliti kečapom i posuti origanom.
 
10. Drugu polovinu testa razvući oklagijom na veličinu pleha i preneti ga u pleh, preko nadeva. Poviti ivice donjeg testa preko gornjeg i malo pritisnuti prstima, da se testa spoje. Oštrim nožem gornje testo proseći na više mesta.
 
11. Prekriti pleh krpom i ostaviti da testo narasta oko 20 minuta.
 
12. Umutiti jedno celo jaje sa malo ulja i premazati pitu, pa posuti susamom.
 
13. Peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta, da lepo porumeni.

Nema komentara:

Objavi komentar