utorak, 28. travnja 2015.

Carska pogača


Potrebno je:
- 1 kg brašna
- 1 kocka kvasca
- 2 jajeta
- 3 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 250 ml jogurta
- 250 ml vode
- 250 g maslaca ili margarina
- 1 dl ulja

Za premaz:
- 1 jaje
- po želji semenke





Priprema:

1. Pomešati jogurt i vodu i zagrejati da bude mlako, pa u to izmrviti kvasac i dodati šećer. Ostaviti da kvasac nadođe, pa mu dodati jaja, ulje, so i sa brašnom zamesiti testo. Kada testo počne da se odvaja od posude, izručiti ga na radnu površinu i još mesiti. Ne treba da narasta nego odmah raditi. Podeliti testo na 8 delova, pa svaki premesiti i oblikovati u lopticu. Svaku lopticu posebno razvijati. Slagati testo jedno preko drugog, a na svaki razvijeni deo narendati maslac (koji je bio u zamrzivaču da bi se lakše rendao), osim na poslednji. Zatim istanjiti testo na debljinu oko 5 mm, pa od razvijenog kruga iseći tanak obruč. Unutrašnji deo testa iseći na osam trouglova. Trouglove uvijati kao kifle, pa ih preseći na pola. Testo koje je isečeno u obruč, preseći tako da se dobiju četiri trake, a njih umotati kao ružice. Pripremljene kifle slagati u pleh (prečnika 40 cm), širom stranom ka spolja, a uvijene trake staviti u sredinu.
 
2. Pogaču pokriti providnom folijom i ostaviti da naraste. Zatim je premazati umućenim jajetom i posuti semenkama po izboru.
 
3. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 40 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar